Waxinelichthoudergooier uit Piratenpartij

Erwin Lensink, beter bekend als de waxinelichthoudergooier, is uit het bestuur van de Piratenpartij in Nijmegen gestapt. Lensink doet met een eigen lijst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. Dat heeft voorzitter van de Piratenpartij Dirk Poot zondag gezegd. Het bestuur was boos omdat Lensink zich op eigen houtje had ingeschreven in Nijmegen namens de partij.

De partij heeft zondag overlegd met Lensink, die zichzelf had aangemeld als lijsttrekker. De Piratenpartij was niet gediend van de solitaire actie van Lensink. "Hij is denk ik iets te enthousiast geweest", aldus Poot. De twee partijen stappen gezamenlijk naar de Kiesraad.

De Piratenpartij was niet van plan deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. Poot was dan ook verrast toen hij zaterdag te horen kreeg dat de partij toch was aangemeld. "We bleken op lijst twaalf te staan", vertelt Poot. De partij doet maar in een paar gemeenten mee aan de verkiezingen. "We concentreren ons vooral op de Europese verkiezingen."

Lensink gooide op Prinsjesdag in 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets, waarvoor hij vorig jaar door het hof werd veroordeeld tot vijf maanden cel. Hij bracht bijna twee jaar door in voorarrest. In december werd hij opgepakt in Den Haag bij de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden. Hij had daar wegens een gebiedsverbod niet mogen komen en kreeg een boete van tweehonderd euro.