Hulpkonvooi aangevallen in Homs

Twee vrachtwagens die met voedsel en medicijnen naar door rebellen gecontroleerde wijken in de Syrische stad Homs reden zijn teruggekeerd nadat ze onder vuur kwamen te liggen. Vier medici raakten gewond, zeggen de Syrische autoriteiten.

In Homs was een staakt-het-vuren van kracht, maar daar kwam een einde aan toen het hulpkonvooi de stad binnenreed. Volgens activisten van de oppositie was het de overheid die de wapenstilstand schond door een raketaanval uit te voeren op een van de wijken waar de rebellen de macht hebben.

Gouverneur van de provincie Homs Talal Barrazi zei dat de vrachtwagens laat in de middag het doelwit werden van twee bermbommen en een mortiergranaat. Eerder op de dag zouden ze de wijken die door de rebellen worden bezet hebben bereikt.

Honderd burgers die zaterdag zouden worden geëvacueerd uit het door rebellen gecontroleerde gebied zijn volgens Barazzi nog niet aangekomen. Vrijdag werden al 83 kinderen, vrouwen en ouderen in rolstoellen geëvacueerd. Het was volgens de Verenigde Naties voor het eerst in maanden dat mensen de stad konden verlaten.

De Syrische troepen hebben een jaar lang alle voedsel en medische hulp die voor de door rebellen gecontroleerde gebieden was bedoeld tegengehouden. De honderden burgers in die gebieden lijden daar zwaar onder. De oppositie en de regering waren een wapenstilstand van drie dagen overeengekomen om een deel van de burgers te evacueren en hulp te sturen.

Sommige rebellen vrezen dat de regering de wapenstilstand gebruikt om voorbereidingen te treffen om de stad te vernietigen. In het verleden zijn volgens De Syrische Nationale Coalitie soortgelijke afspraken gebruikt om meer burgers te doden.