Rutte denkt dat Plasterk het redt

Premier Mark Rutte gaat ervan uit dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) het debat over zijn afluistermisser overleeft. Dat zei hij zaterdag in het radioprogramma van Edwin Evers op Radio 538. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei er vrijdag al vertrouwen in te hebben dat Plasterk het debat overleeft.

De minister-president zei veel vertrouwen te hebben in de afloop van het debat. Hij erkende wel dat het een stevig debat zal worden. Asscher liet zich een dag eerder in vergelijkbare bewoordingen uit.

Rutte reageerde vanuit het Russische Sotsji op kwestie, waar hij is voor de Olympische Winterspelen. Hij woonde vrijdag de openingsceremonie bij en sprak onder meer met de Russische president Vladimir Poetin. Zaterdagavond komt hij weer naar Nederland.

Plasterk moest deze week bekennen dat niet de Amerikaanse geheime dienst NSA data over 1,8 miljoen telefoontjes had onderschept, maar dat Nederlandse diensten dat zelf hebben gedaan. Tot die tijd beweerde Plasterk het tegenovergestelde.