Facebook na je overlijden?

Het is altijd een drukte van belang bij een sterfgeval. Kaartjes moeten gedrukt en verstuurd worden, er moet een knappe uitvaart geregeld worden en diverse instanties moeten worden ingelicht. Maar wat dient er te gebeuren met het Facebook-account van de overledene?

In veel gevallen overleeft het account de oorspronkelijke eigenaar. Na het wegvallen van de gebruiker hebben de nabestaanden twee mogelijkheden:
Men kan ervoor kiezen om het account te gebruiken als digitaal condoleanceregister. Het account wordt dan niet meer weergegeven in de vriendensuggesties en kan niet meer aangepast worden. Vrienden kunnen er nog wel berichten op plaatsen.
Optie twee is het volledig verwijderen van het account. Hiervoor kan een schriftelijk verzoek ingediend worden. Dit kan alleen worden gedaan door een familielid en er dient een legitimatiebewijs en overlijdensakte meegezonden te worden.

Het account kan niet worden overgenomen. Zelfs ouders die een jaartje geleden hun zoon verloren, de jongen had zelfmoord gepleegd, konden hiernaar fluiten. Het idee was om te kunnen achterhalen wat zoonlief tot deze nogal radicale daad gebracht had. Facebook weigerde, zelfs na een gerechtelijk bevel hield men vast aan het stricte beleid.

Wat je wel zelf kan doen: de If I Die-App downloaden. Met behulp van dit programmaatje kan je van tevoren regelen wat er na je dood met je account gaat gebeuren. Ook is het mogelijk videoboodschappen op te nemen, zodat je na je overlijden je werkgever kan laten weten hoe je wèrkelijk over hem/haar denkt. Om misbruik te voorkomen zit op de app uiteraard een veiligheidsmaatregel: van vooraf aangewezen vrienden wordt verwacht dat ze je overlijden gaan verifiëren.