Satudarah: vrees voor cluboorlog ongegrond

Politie en justitie hoeven zich geen zorgen te maken dat er een oorlog uitbreekt tussen rivaliserende motorclubs. Dat zei Satudarah-leider Xanterra Manuhutu dinsdag in het televisieprogramma Een op Een.

"Er komt geen cluboorlog. Ze hoeven zich er niet druk om te maken", zei Manuhutu. Volgens hem hebben zich altijd wel 'incidenten' afgespeeld, maar is dat geen reden om aan te nemen dat nu de vlam in de pan slaat.

Een oorlog zou dreigen omdat vorige maand hoofd van de noordelijke afdelingen van Satudarah Henk Kuipers met ruim veertig anderen overstapten naar concurrent No Surrender. Manuhutu zegt geen wrok te koesteren, maar merkt wel dat politie en justitie extra opletten. "Ik heb wel het idee dat er wat alarmbellen zijn afgegaan", stelt hij. Volgens hem wordt zijn club nauwlettend in het oog gehouden, zowel op straat als via telefoontaps.

Kuipers stapte op omdat hij zich naar eigen zeggen niet meer kon verenigen met het beleid van Satudarah. De club geldt als een omstreden motorbende. In het verleden zijn al leden opgepakt voor onder meer afpersing, witwassen en mishandeling.

Opvallend genoeg is volgens Manuhutu een veroordeling geen reden om een clublid te royeren, zelfs niet als hij een moord heeft gepleegd. Alleen kindermisbruik mag niet.