Satya Nadella nieuwe topman Microsoft

Microsoft heeft Satya Nadella benoemd tot opvolger van topman Steve Ballmer. Dat heeft het Amerikaanse concern dinsdag voor opening van de beurs bekendgemaakt.

De 46-jarige Nadella werkt al 22 jaar bij Microsoft. Hij was tot zijn benoeming tot chief executive officer hoofd van de binnen Microsoft snel groeiende afdeling voor internetsoftware en clouddiensten.

Microsoft maakte tegelijkertijd bekend dat oprichter Bill Gates niet langer president is van het bestuur. In plaats daarvan wordt hij technologieadviseur van het bestuur. De nieuwe bestuursvoorzitter wordt John Thomson.

Gates wordt een van de belangrijke adviseurs van Nadella. Hij krijgt een grotere rol in de dagelijkse bedrijfsvoering dan voorheen, blijkt dinsdagmiddag uit een brief van Nadella aan het Microsoft-personeel.

Steve Ballmer kondigde in augustus 2013 zijn vertrek aan. De zoektocht naar een opvolger duurde langer dan verwacht. Met de keuze voor Nadella kiest Microsoft voor een man die zeer vertrouwd is met de eigen bedrijfscultuur. Nadella maakte van de zakelijke clouddienst Windows Azure een succes en leidde de afdeling van Office 365, de clouddienst van Office. Eerder werkte hij bij de advertentieafdeling en de zoekmachine Bing.

De cloud zorgt bij Microsoft voor de grootste groei, maar met de besturingssystemen Windows 8 en Windows Phone gaat het minder goed. Microsofts marktaandeel op het gebied van smartphones en tablets is nog altijd erg klein. Een van de grootste uitdagingen voor Nadella is om daar verandering in te brengen.

In de brief aan het personeel waarschuwt Nadella dat Microsoft 'moet blijven hongeren naar succes'. "Ons vakgebied respecteert geen traditie, het respecteert alleen innovatie."