Rutte neemt Sochi-petitie COC in ontvangst

Minister-president Mark Rutte (VVD) heeft maandagavond de COC-petitie tegen de grote delegatie die het kabinet naar de Winterspelen in Sochi stuurt in ontvangst genomen. Ruim 38.000 mensen hebben de petitie ondertekend. Desondanks liet de premier weten de delegatie niet aan te passen.

COC-voorzitter Tanja Ineke laat weten een dubbel gevoel over te houden aan haar ontmoeting met Rutte. "De delegatie blijft ongewijzigd. Daar zijn we teleurgesteld over", laat ze weten. Wel heeft Rutte volgens haar toegezegd dat hij in zijn gesprek met de Russische president Vladimir Poetin vrijdag 'glashelder gaat vragen of de antihomowet van tafel kan worden geveegd'. Ook komt er vanuit het kabinet een actieplan om homo's na de Spelen te ondersteunen.

Ineke vermoedt dat Rutte de petitie verder compleet negeert. "Hij heeft het waarschijnlijk letterlijk naast zich neergelegd", zegt ze. Rutte zei half januari al niet van plan te zijn de delegatie minder zwaar te maken. Behalve hijzelf reizen ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister van Sport Edith Schippers (VVD) af naar Sochi.

Het COC protesteert vrijdag tijdens de opening van de Olympische Spelen bij het Homomonument in Amsterdam om homo's, lesbiennes, bi's en transgenders in Rusland te ondersteunen. Inmiddels hebben meer dan 750 mensen aangegeven naar de 'alternatieve ceremonie voor de Poetin-show' te komen.