AEX sluit in de rode cijfers

De Amsterdamse beurs is maandag met verlies aan de nieuwe beursweek begonnen na een tegenvallende groei van de Amerikaanse industrie. De AEX leverde 0,8 procent in op 383,63 punten. Ook elders in Europa verloren de beurzen. De hoofdindex in Frankfurt daalde 1,3 procent en in Parijs werd een verlies van 1,4 procent geleden.

De tegenvaller in Amerika volgde na eveneens zwakke cijfers uit China dit weekeinde. De officiële inkoopmanagersindex wees nog op nipte groei, maar de index samengesteld door Markit duidde al op krimp van de industrie.

In de AEX sloten slechts zeven fondsen hoger. Imtech werd 2,6 procent meer waard, terwijl Ahold anderhalf procent won en AkzoNobel en Unibail-Rodamco koersten 0,8 procent hoger. Het grootste verlies in de AEX kwam voor rekening van Aegon en KPN met elk een koersdaling van 2,9 procent. KPN maakt dinsdag voorbeurs de cijfers over 2013 bekend. Analisten rekenen op teleurstellende resultaten.

In de AMX was het beeld gelijk aan dat in de hoofdindex. BinckBank was de gebeten hond met een verlies van 4,5 procent. De kwartaalcijfers werden bij opening goed ontvangen, maar vervolgens koerste het fonds steeds verder in het rood.