Thaise betogers: we doen er een schepje bovenop

De protestbeweging in Thailand heeft maandag gezworen alles in het werk te blijven stellen om de zondag gehouden parlementsverkiezingen ongedaan te maken. De betogers willen in Bangkok nog grotere demonstraties organiseren dan voorheen.

De Democratische Partij (DP), die oppositie voert en de demonstranten steunt, onderzoekt of er grond is om de verkiezingen ongeldig te laten verklaren. De DP boycot de stembusgang.

Betogers lieten zondag al weten de verkiezingsuitslag te willen aanvechten. De wet schrijft voor dat parlementsverkiezingen op een en dezelfde dag moeten plaatsvinden, voeren zij aan. Doordat demonstranten zondag verscheidene stembureaus dwongen hun deuren te sluiten stemmen sommige kiesdistricten pas in de komende maanden.

De protestbeweging houdt enkele belangrijke kruispunten in de hoofdstad Bangkok bezet en verspert ambtenaren de toegang tot een aantal regeringsgebouwen. "We geven de strijd niet op. We blijven nog altijd vechten", zei protestleider Suthep Thaugsuban. "Onze opdracht is regeringsgebouwen gesloten te houden, dus vraag ons niet om ze terug te geven."

Suthep riep zijn aanhang op enkele verspreide protestmanifestaties op te geven en zich aan te sluiten bij enkele grote demonstraties in de zakenwijken van Bangkok. Dat plan voorspelt weinig goeds voor het geplaagde verkeer en de bedrijvigheid in het zakelijke hart van de Thaise hoofdstad.

Premier Yingluck Shinawatra schreef de parlementsverkiezingen van zondag uit in de hoop om na de grootschalige demonstraties van de afgelopen maanden een nieuw mandaat van het volk te krijgen. Als de protestbeweging de verkiezing in voldoende kiesdistricten inderdaad heeft verijdeld kan het nieuwgekozen parlement niet aan een nieuwe zitting beginnen. Evenmin kan de premier dan een regering vormen of zelfs maar een begroting indienen. Alleen nieuwe verkiezingen in de gesaboteerde kiesdistricten kunnen die patstelling doorbreken, maar dat vergt vermoedelijk maanden.

Antiregeringsgroepen, die al sinds november demonstreren, eisen een niet-gekozen 'raad van wijzen' die minstens twee jaar de kans krijgt voor hervormingen die een eind moeten maken aan de corruptie. De oppositie heeft zich nooit veel illusies gemaakt over een verkiezingsoverwinning.