Mansveld gaat met rederijen Wadden praten

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) wil op korte termijn bekijken hoe de continuïteit van de veerverbindingen naar Terschelling en Vlieland alsnog kunnen worden gegarandeerd. Ze gaat praten met Harlingen, de Waddengemeenten en de rederijen Doeksen en EVT, schrijft ze vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde donderdag in een kort geding dat de relatief goedkope rederij EVT mag blijven varen op Terschelling. Daarmee werd een uitspraak vernietigd van de Haagse rechtbank, die het mogelijk maakte om de concurrent van rederij Doeksen op 1 februari aan de ketting te leggen.

Mansveld had besloten de overeenkomst met EVT in te trekken uit angst dat Doeksen failliet zou gaan en daarmee een 'betrouwbare, ongestoorde, structurele en het hele jaar dekkende' veerdienst naar de twee Waddeneilanden in het gedrang zou komen. De staatssecretaris beraadt zich nog of ze de uitspraak van het hof gaat voorleggen aan de Hoge Raad en schrijft de Kamer daar binnen een maand over te informeren.

Rederij Doeksen verzorgt de verbinding met Vlieland en Terschelling en moet ervoor zorgen dat de eilanden het hele jaar goed bereikbaar zijn, ook in de perioden dat dat niet rendabel is. EVT vaart niet gedurende het hele jaar, en zou sinds het bedrijf in 2012 met een groter schip op Terschelling ging varen Doeksen zo veel omzetverlies hebben toegebracht dat de verbinding tussen Harlingen en Vlieland in gevaar zou komen.

Het hof oordeelde dat de staat met EVT had moeten overleggen over oplossingen die minder ingrijpend zijn voor de rederij. Ook is het hof niet overtuigd van de ernst van de financiële problemen bij Doeksen.