Examendieven maakten expres fouten in examens

De leerlingen van het Ibn Ghaldoun die terechtstaan in het proces rond de eindexamenfraude maakten expres fouten in hun examens. Ze wilden zo voorkomen dat het zou opvallen dat 'iedereen' plotseling hoge cijfers zou halen. Dat zei de officier van justitie woensdag in de Rotterdamse rechtbank.

Een deel van de elf verdachten maakte toen ze de examens in handen hadden gezamenlijk de antwoorden op de opgaven. Daarbij werden bewust foute antwoorden bedacht.

Verdachte Anass B. heeft bij het maken van de antwoorden ook de hulp ingeschakeld van zijn oudere broer, ook verdachte in de zaak. Die deed al eerder eindexamen aan de Rotterdamse school.

De gestolen examens waren eigenlijk voor eigen gebruik bedoeld, maar werden toch verder verspreid. Niet alleen onder klasgenoten, maar ook bijvoorbeeld in openbare bibliotheken. Een van de verdachten, Kamal El B. vroeg daar volgens justitie ook geld voor.

De verdachten hadden de examens voor zichzelf opgeslagen op een usb-stick of harde schijf van een laptop. Vanaf die gegevensdragers zijn de examens verder verspreid. Ook zijn speciale e-mailadressen aangemaakt waar examens naartoe werden gemaild. Leerlingen die de codes wisten konden daar gemakkelijk bij.

De politie heeft tot nu toe 150 mensen getraceerd die hebben gebruikgemaakt van gestolen examens. Ze worden verdacht van heling. Justitie beslist later wat er met deze jongeren gebeurt.