Symfonieorkest mag naam voorlopig blijven gebruiken

Het Nederlands Symfonieorkest (NedSym) uit Enschede mag voorlopig zijn naam blijven gebruiken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald in een kort geding. De rechtbank heeft de zaak geschorst in afwachting van de uitspraak in de bodemprocedure.

Tot die tijd mag NedSym brochures blijven verspreiden met daarop de naam van het orkest. Ook in de communicatie met theaters en andere partijen mag het orkest de naam gebruiken. De zaak is aangespannen door het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) uit Amsterdam, dat van mening is dat de namen van de orkesten te veel op elkaar lijken. De twee partijen liggen hierover al jaren met elkaar in de clinch.

Het Amsterdamse gerechtshof bepaalde in juni in een zaak die het NedPho had aangespannen, dat het NedSym zijn naam vanaf september 2014 niet meer mag voeren. Het hof baseerde dat oordeel op afspraken die de directeuren van beide orkesten eind jaren negentig maakten. Daarin beloofde het orkest uit Enschede de naam alleen in het buitenland te gebruiken.

Met dat oordeel vernietigde het hof een vonnis van de rechtbank, die in april 2012 bepaalde dat de correspondentie tussen de twee directeuren als collegiaal overleg moet worden gezien. Wel mocht het Overijsselse orkest de naam niet afkorten naar NedSo, waarna de afkorting werd veranderd in NedSym.

In het buitenland gebruikte het muziekgezelschap uit Enschede de naam Netherlands Symphony Orchestra al langer. Om meer eenheid in de naamgeving te krijgen werd ook de Nederlandse naam aangepast. Daar is directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest Rob Streevelaar het niet mee eens.