A'dam wil rectificatie Scam City

National Geographic moet erkennen dat in het televisieprogramma Scam City met acteurs een vals beeld van Amsterdam is neergezet. Dat eist burgemeester Eberhard van der Laan in een civiele zaak die hij aanspant tegen Fox Channels Benelux, eigenaar van de zender, die eerst wordt gesommeerd te rectiferen.

In Scam City is te zien hoe oplichters, zakkenrollers en andere criminelen te werk gaan. Begin deze maand werd een uitzending aan Amsterdam gewijd. Van der Laan zei woensdag dat hij al onrustig werd van de aankondiging. Hij is ook niet te spreken over de vele herhalingen van het programma.

Kijkers kregen onder meer te zien hoe criminelen zich voordeden als agenten en vervolgens portemonnees beroofden van nietsvermoedende mensen. Uit onderzoek van de politie blijkt volgens Van der Laan dat het programma mensen heeft betaald om te acteren.

Een zwerver, twee zakkenrollers en een nepagent die te zien waren zijn betaald, zo blijkt volgens de burgemeester uit onderzoek van de politie. "In mijn ogen is dat zwendel", zei Van der Laan tijdens een persbijeenkomst. De claim van het programma dat Amsterdam de 'donkerste stad van Europa' is, is volgens de burgemeester 'voor nul procent waargemaakt'. "Deze methodiek kan echt niet." De 'acteurs' zijn overigens in werkelijkheid ook criminelen.

Het programma is volgens Van der Laan een belediging voor Amsterdam en zijn inwoners. "Er is geen sprake van Scam City, het lijkt eerder Scam Television."

Fox Channels Benelux stelde eerder in een verklaring dat de criminelen wel degelijk echt waren. "De mensen die in beeld komen zijn werkelijke overtreders van de wet. "Wel erkende Fox dat sommigen zijn gecompenseerd 'zoals gebruikelijk is in de televisiewereld nadat de opnames waren voltooid'.

Het aantal gevallen van zakkenrollerij in de hoofdstad is overigens explosief gestegen. Ruim elfduizend mensen overkwam dit vorig jaar, zo'n tweeduizend meer dan een jaar eerder, zei politiecommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. Dat komt vooral door de populariteit van smartphones. In meer dan de helft van de gevallen is zo'n apparaat het doelwit. Ook straatrovers zijn hier steeds vaker op uit.

Overigens is Amsterdam in internationaal perspectief relatief veilig, zei Aalbersberg. "Toeristen lopen hier geen groot risico." Het totaal aantal misdrijven bleef met 107 duizend ongeveer stabiel.

Update 19:05
De makers van het televisieprogramma Scam City op National Geographic zijn verbaasd dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) maatregelen neemt vanwege het valse beeld dat in het programma is neergezet. Dat laat een woordvoerder van Fox Channels Benelux woensdagmiddag weten.

"Wij zijn uitermate verbaasd dat we via de media moeten vernemen dat de burgemeester een rectificatie van ons eist", staat in een verklaring. Het bedrijf zou vorige week eigenlijk een gesprek met de gemeente hebben, maar die werd afgezegd. Voor maart is een nieuw gesprek gepland.

"In dat kader wilden wij eerst overleg hebben met de gemeente alvorens naar buiten te treden. We zijn dan ook teleurgesteld over deze uitspraken van de burgemeester in de media en beraden ons op vervolgstappen."

Van der Laan vindt dat de makers moeten erkennen dat een vals beeld is neergezet met acteurs. Als de zender niet rectificeert, dan stapt de gemeente naar de civiele rechter.