Examendieven 'oefenden' met oude examens

De leerlingen die worden verdacht van de diefstal van eindexamens in mei, oefenden volgens justitie het open- en dichtmaken van de verpakkingen met oude examens. Dat bleek woensdag uit het requisitoir van de officier van justitie. Ze haalden examens van eerdere jaren uit de kluiskamer op het Ibn Ghaldoun om te kijken of ze de plastic verpakking weer goed dicht konden lijmen.

Blijkbaar vonden ze dat ze de pakketten netjes genoeg dicht kregen, want ze gingen vervolgens over op de examens voor 2013. Ze maakten de verpakkingen open met een aardappelschilmesje, fotografeerden de examens en lijmden de pakketjes weer dicht. Dat deden ze voor het grootste gedeelte bij verdachte Anass B. thuis. Zijn ouders waren op vakantie.

De meeste examens werden later weer teruggelegd in de kluiskamer, waar de verdachten via een luik op het dak in kwamen. De diefstal kwam pas eind mei aan het licht, toen de meeste examens al waren afgenomen. Een docent verklaarde achteraf bij de politie dat de pakketten moeilijk opengingen. Ook viel het leraren op dat de examens erg rommelig in de kluis lagen. Niemand trok echter aan de bel.

Directeur Bart Renders kreeg pas argwaan toen bleek dat het vwo-examen Frans was uitgelekt. Hij constateerde dat in de kluis een pakket met het examen Frans niet goed verzegeld was. Het leek of het was geopend en weer dichtgemaakt. Daarop lichtte hij de onderwijsinspectie in en ging hij naar de politie.

Die kwam er al snel achter het eindexamen inderdaad bij de islamitische scholengemeenschap vandaan kwam. Op het document zat namelijk een code waaruit dat was op te maken.