Dordtse huisjesmelker mag gemeente niet bestoken

Huisjesmelker Mustafa K. mag de gemeente Dordrecht niet meer met 'een stortvloed aan brieven, faxen en e-mails' bestoken. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. De gemeente en K. hadden een conflict over vergunningen voor kamerverhuur. K. stuurde de gemeente hier 2247 bezwaarbrieven over, zo'n zeventig per dag.

De ondernemer moet daar van de rechtbank mee stoppen. Hij mag voortaan maximaal nog maar tien brieven per maand aan de gemeente sturen. Gaat hij daar overheen, dan riskeert hij een dwangsom. Het hof volgt met de uitspraak het vonnis dat de rechtbank in Den Haag eerder velde en waar K. hoger beroep tegen aantekende.

K. verhuurt in Dordrecht zo'n 42 panden. Over de verhuur had hij meerdere malen een conflict met de gemeente. De aan K. opgelegde dwangsommen werden niet betaald, waardoor de gemeente zich genoodzaakt om twee van de panden van de huisjesmelker via executie te verkopen.

Na de verkoop van de panden begon K. met zijn 'brieventerreur'. In 2012 stuurde hij 790 bezwaarschriften, 467 Wob-verzoeken, 41 handhavingsverzoeken en 121 formulieren tot dwangsom in. Dat kwam neer op zeventig brieven per dag. Op 1 april 2013 stond de teller op 2247 brieven.

Volgens de gemeente stuurt K. de brieven met geen ander doel 'dan de gemeente dwarszitten en zand in de machine te strooien'. Het merendeel van de bezwaren en verzoeken zou kansloos zijn. Het hof is het met de gemeente eens. "Enig reëel belang bij de brieven, faxen en e-mails heeft K. niet", zo luidt het oordeel. Het hof vermoedt dat K. handelt uit wrok over de veiling van zijn panden.

Bovendien maakt K. 'misbruik van de aan iedere burger toekomende bevoegdheid om zich met klachten tot de overheid te wenden', zo bepaalde het hof.