'Kristalnacht tegen de rijken?'

Puissant rijke Thomas Perkins, een durfkapitalist uit San Francisco, Amerika, maakt van zijn hart geen moordkuil. Zo ziet hij er bijvoorbeeld helemaal niets verkeerd in om de huidige publieke opinie ten opzichte van de zeer welgestelden te vergelijken met de Holocaust.

Hij schreef dit in een bezorgde brief aan het dagblad Wall Street Journal. Deze was ook zo vriendelijk om de gedachtespinsels van de zakenman te publiceren.

"Ik wil graag wijzen op de parallellen die er zijn tussen Nazi-Duitsland en de 1 procent joden die daar leefden en de zogenaamde progressieve oorlog tegen de 1 procent rijken die Amerika heeft," schrijft Perkins. De goed in de realiteit staande Thomas is een van de oprichters van Kleiner Perkins, Caulfield & Byers, een investeringsmaatschappij dat kapitaal steekt in risicovolle ondernemingen. De man die ooit een soort collega van Rupert Murdoch was, vergelijkt in de brief het betalen van meer belasting voor de rijkeren met de afslachting van miljoenen joden .

"Van de Occupybeweging tot het demoniseren van rijken met bijna elk woord dat geschreven is in het lokale blaadje merk ik dat er steeds meer haat is richting de succesvolle een procent," gaat Perkins verder. "Mensen maken zich druk om de bussen die Google-medewerkers naar hun werk vervoeren. Ook zijn mensen boos om de gestegen kosten van onroerend goed die zij niet, maar die techno-nerds wèl kunnen betalen."

Perkins beëindigt zijn klaagzang met: "Dit is een gevaarlijke trend in het Amerikaanse gedachtepatroon. Kristalnacht was ondenkbaar in 1930. Is een stijgend radicalisme onder de progressieve beweging nu ondenkbaar?"

Zoals je kan verwachten bij dergelijke meningen hebben een aantal mensen gereageerd op de zorgen van Perkins. Eentje daarvan is verslaggever en blogger Matthew Yglesias: "Dit laat duidelijk zien dat je stinkend rijk kan worden zonder het vermogen tot nadenken te bezitten, dingen van een ander perspectief te kunnen zien of zelfs maar intelligent te zijn."