Geld gevraagd voor Holocaustmonument

Het Nederlands Auschwitz Comité is zaterdag begonnen met een actie voor de bouw van een Holocaustnamenmonument dat in Amsterdam moet komen te staan. Daarmee moet Nederland voor het eerst een gedenkteken krijgen waar de namen staan van de 102 duizend joden en 220 zigeuners die slachtoffer werden van de Holocaust, meldt het comité zaterdag.

Tot nog toe kent Nederland geen monument waar de slachtoffers met naam en toenaam worden genoemd. "Voor nabestaanden is het van onschatbare waarde een plaats te hebben waar zij hun familieleden kunnen gedenken", aldus het comité. Bovendien laat een monument met meer dan 102 duizend namen volgens het comité toekomstige generaties zien waar de 'waanzin van racisme en discriminatie uiteindelijk toe kan leiden'.

Mensen kunnen helpen het monument te realiseren door voor vijftig euro per naam een of meer namen van de slachtoffers te adopteren via de website holocaustmonument.nl. Het monument, dat in het Wertheimpark in Amsterdam moet komen, wordt ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind.