Telefoons gejat in 013

Tijdens een concert in popcentrum 013 in Tilburg zijn vrijdagavond verschillende mensen bestolen van hun mobiele telefoon. Vooralsnog hebben een man en een vrouw aangifte gedaan, maar de politie meldt zaterdag te verwachten dat meer bezoekers gedupeerd zijn. De afgelopen tijd kwam het vaker voor dat mobieltjes van bezoekers aan evenementen en uitgaansgelegenheden werden gestolen.

De politie vermoedt dat in het gedrang tijdens het concert in Tilburg een of meer zakkenrollers actief waren. Een vrouw uit Amsterdam is haar iPhone 5S kwijt, van een man uit Bladel verdween zijn HTC smartphone. De twee gedupeerden meldden volgens de politie dat meer mensen na het concert hun telefoon misten.

In juni en september waren zakkenrollers ook al actief in het Tilburgse uitgaansleven. Acht Roemeense verdachten van de diefstal van 122 mobiele telefoons tijdens het afgelopen Indian Summer Festival in Broek op Langedijk werden in oktober daarnaast nog veroordeeld tot celstraffen. Ook bij Lowlands was het raak en deden ruim honderd festivalbezoekers aangifte van gestolen of verloren mobiele telefoons ondanks een oproep van de organisatie alert te zijn op zakkenrollers.

Zakkenrollers werken veelal in teamverband op plaatsen waar het druk is, waarschuwt de politie. De dieven geven de buit vaak snel aan elkaar door om te voorkomen dat ze worden betrapt. "Een popconcert is een uitgelezen plek voor dit soort lieden. Veel publiek staat te filmen of te fotograferen met een smartphone. De dader ziet op die manier welke telefoon zijn potentiële slachtoffer gebruikt en belangrijker nog, waar de mobiele telefoon wordt opgeborgen", aldus de politie.

Door geduw en gedrang is het gemakkelijk toeslaan, zonder dat de gedupeerde het merkt, legt de politie verder uit. "Bovendien kan een dader in de menigte gemakkelijk wegkomen."

De politie roept mensen op op drukke plekken voorzichtig te zijn met het gebruik van hun mobiele telefoon en aangifte te doen als hun mobieltje toch gestolen blijkt te zijn, zodat de politie een goed beeld krijgt van waar zakkenrollers actief zijn. Verder wijst de politie op het bestaan van zogenoemde track en trace-software voor onder meer smartphones, waarmee gestolen mobieltjes kunnen worden getraceerd. Dit soort software ontmoedigt volgens de politie straatrovers en zakkenrollers er vergroot de pakkans.