'Conflict in China kan Nederland zwaar treffen'

Een conflict in China kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse economie. Daarom moet meer worden gedaan om conflicten in Oost-Azië te voorkomen, schrijft de Adviesraad Internationale Vraagstukken in een zaterdag uitgebracht advies dat is opgesteld op verzoek van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.

Hoewel China de internationaal leidende rol van de Verenigde Staten voorlopig niet overneemt, moet Nederland volgens de raad wel oog houden voor de situatie in het Aziatische land. De raad wijst erop dat China zich hard opstelt bij territoriale geschillen met andere landen over vooral onbewoonde eilanden in de Oost- en Zuid-Chinese Zee. De raad waarschuwt dat die geschillen kunnen escaleren tot een gewapend conflict.

"Een oorlog in dit deel van de wereld kan ernstige gevolgen hebben voor de vrije doorvaart op zee en de internationale handel. Dat zou ook Europa raken", aldus het advies. Nederland zou hier door zijn positie als handelsland en het belang van de Rotterdamse haven ook door worden getroffen.

De VS en de EU zouden daarom samen moeten optrekken om een veiligheidsregime in Oost-Azië te ontwikkelen voor het daar uit de hand loopt. De raad verwacht dat de Amerikaanse bijdrage aan stabiliteit meer militair van aard zal zijn en die van de EU meer economisch en diplomatiek. "Voor een effectieve EU-bijdrage is het noodzakelijk dat de Europese landen hun onderlinge verdeeldheid overwinnen", verklaart de adviesraad.

Gevestigde westerse landen en opkomende landen in Azië zijn het volgens de raad nog lang niet eens over de spelregels voor een toekomstige wereldorde. Het is van belang dat dit alsnog gebeurt, aldus de raad.