'Bevoegdheid Schultz botst met belang echtgenoot'

Voor de tweede keer in korte tijd blijkt minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) bevoegdheid te hebben over zaken waar haar echtgenoot Haro belang bij heeft. Waterturbinebedrijf Tocardo heeft subsidie bij haar ministerie aangevraagd terwijl haar man daar investeerder is en juridisch advies geeft aan de aandeelhouders, schrijft de Volkskrant zaterdag.

In een reactie aan de Volkskrant laat de minister weten afstand te hebben gedaan van haar bevoegdheden rond Tocardo om iedere schijn van belangenverstrengeling te mijden. Tocardo ontwikkelt waterturbines in de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering.

Dat zou de minister al hebben besloten toen ze tijdens een werkbezoek in september te horen kreeg dat Tocardo voor een project bij de Oosterschelde subsidie had aangevraagd. De minister zou toen hebben bepaald dat staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) moet besluiten of de subsidie wordt toegekend of niet.

In de zomer raakte het werk van de minister ook al verstrengeld met het werk van haar echtgenoot. Toen becijferde de Volkskrant dat Hugo Schultz van Haegen bijna drie miljoen euro had verdiend met de verkoop van zijn aandelen in een bedrijvenconsortium rond keuringsinstituut Kiwa. Die onderneming verstrekt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur vergunningen in de vervoersbranche, zoals taxipassen.

De aandelen die de echtgenoot van Schultz in Tocardo heeft, kunnen ook in een klap veel geld waard worden. Het bedrijf werkt aan turbines die stroom moeten opwekken uit het verschil tussen eb en vloed. Het bedrijf wil met energiemultinationals getijdenparken bouwen. Als dat lukt, worden de aandelen van Tocardo volgens de krant tientallen miljoenen euro's waard.