'Registratielast in de zorg is uit de hand gelopen'

Negentig procent van de verpleegkundigen en verzorgenden vindt de registratielast in de zorg veel te hoog geworden. Het registreren gaat vaak ten koste van de patiëntenzorg, vinden de zorgwerkers. Dat blijkt uit een enquête van de NOS onder leden van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland.

De NOS vroeg 1129 zorgwerkers naar ervaringen met het registreren van hun patiënten over de afgelopen vijf jaar. Meer dan de helft is langer dan twintig jaar werkzaam in de zorg. De helft werkt in het ziekenhuis, bijna een kwart werkt in de thuiszorg.

Bijna tachtig procent gaf aan dat de balans tussen patiëntenzorg en registratie verstoord is geraakt. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt twee tot drie uur per dag bezig te zijn met administratiehandelingen. Dat is 'veel langer' dan vijf jaar geleden, vinden zij.

Een andere veel voorkomende ergernis is het moeten invullen van dezelfde zorgvragen in verschillende systemen. Ook de relevantie van scoreformulieren staat ter discussie. Zelfs bij relatief gezonde patiënten moeten drie zorgplannen geschreven worden, laat een deelnemer in het onderzoek weten.

De registratielast is al jaren een bron van ergernis in de zorg, laat V&VN aan de NOS weten. Daarom zou kritischer gekeken moeten worden naar de aard en de frequentie. Veel informatie die nu opgeschreven wordt, wordt verlangd door de verzekering of inspectie. Deze heeft met patiëntenzorg niks te maken, aldus V&VN.