Rechtbank: poker is behendigheidsspel

Drie mannen die in 2007 een volgens het OM illegaal pokertoernooi organiseerden in een Bussums café hebben daarmee niet de Wet op de kansspelen overtreden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Poker is namelijk geen kansspel, maar een behendigheidsspel, oordeelde de rechter, die de verdachten vrijsprak. Het Openbaar Ministerie had enkele duizenden euro's aan boetes geëist, waarvan een deel voorwaardelijk.

In rechtszaken over poker baseert het OM zich op een arrest van de Hoge Raad uit 1998. Daarin schaart de hoogste rechter pokeren onder de kansspelen. Dat arrest was leidend voor de eis van het OM. De rechtbank oordeelde nu dat een 'buitengewoon complex spel' als poker geen kansspel kan zijn. Spelers kunnen zich in het spel ontwikkelen, aldus de rechter.

De drie mannen organiseerden sinds augustus 2005 pokertoernooien waarbij de variant Texas Hold 'em no limit werd gespeeld. Die toernooien wonnen geleidelijk aan populariteit, waardoor ze wekelijks werden gehouden. Ook het te winnen prijzengeld werd steeds hoger.

In 2010 won advocaat Peter Plasman, die de verdachten bijstond, al een soortgelijke zaak in Den Haag. De rechter oordeelde toen ook dat poker geen kansspel is. Hij noemde het arrest uit 1998 'verouderd'. Poker is op zo'n manier geëvalueerd dat het geen kansspel meer genoemd kan worden, aldus de rechter.