Onderzoek: downloadverbod werkt niet

Een groep Amerikaanse en Franse onderzoekers hebben een onderzoek naar het downloadgedrag vóór en ná omstreden wetgeving in Frankrijk uitgevoerd. Het resultaat is voorspelbaar; de Hadapi wet, waarbij downloaders na drie waarschuwingen voorgoed van internet kunnen worden afgesloten, werkt niet.

In Frankrijk is, net als in de rest van de wereld op Nederland na, het downloaden van films, series en muziek bij wet verboden. Daarnaast werd extra wetgeving ingevoerd die het mogelijk maakt om notoire downloaders van internet af te sluiten. Beiden lijken niets uit te halen.

Het onderzoek laat ziet dat 37,6 procent van de Fransen, alleen al via bittorent en andere p2p protocollen. Nog eens 30 procent gebruikt hiervoor andere protocollen zoals usenet. Dat betekent dat bijna 68% van de Franse bevolking gewoon downloadt. 16,4 procent van deze groep ontving een of meerdere waarschuwingen, maar dat had op het downloadgedrag geen enkel effect.

De dreiging van mogelijke acties tegen de downloaders droeg in geen enkel opzicht bij aan het aanpassen van het downloadgedrag. Daarnaast werden er aanwijzingen gevonden die erop duiden dat mensen die zich bedreigd voelden in hun downloadgedrag zich wendden tot onbekendere en minder eenvoudig controleerbare manieren van downloaden.

Eerder liet de Franse overheid al een onderzoek uitvoeren. Deze had min of meer dezelfde bevindingen. Op basis van dat onderzoek werd de wet al snel aangepast en werd de 'three strikes' regel geschrapt.

In de VS wordt hard gewerkt aan een soortgelijke wet, waarbij downloaders na zes keer van internet worden afgesloten.

Download jij ook? Steun dan de ondertitelaars in hun strijd tegen Stichting BREIN.