Weekers: toeslagen in enkele gevallen later

Niet alle mensen die al twee maanden geen toeslagen hebben ontvangen van de Belastingdienst krijgen dit geld binnen twee tot drie weken. "In enkele gevallen kan het langer duren", zei staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Volgens Weekers doet de Belastingdienst zijn 'stinkende best' om mensen zo snel mogelijk te helpen, maar kan hij niet garanderen dat iedereen die daar recht op heeft de toeslagen binnen twee of drie weken alsnog ontvangt. De staatssecretaris zei donderdag nog dat als mensen een kopie van hun bankpas en identiteitsbewijs insturen, ze het geld binnen twee tot drie weken kunnen verwachten.

Weekers komt hier nu gedeeltelijk op terug, maar weigert te spreken van problemen bij de Belastingdienst. "We zien dat er behoorlijk wat wordt gevraagd van de Belastingdienst. De Belastingtelefoon blijkt onderbezet. We werken eraan om dat te verbeteren, maar in eerste instantie is het de verantwoordelijkheid van de mensen om de goede gegevens aan te leveren. Alleen met de juiste gegevens kunnen de toeslagen worden uitbetaald."

De staatssecretaris zei verder dat als er 'een foutje bij de Belastingdienst ligt' dat wordt opgelost. "Ik ben de eerstverantwoordelijke en we werken aan de verbetering van een aantal zaken, zoals de bezetting van de Belastingtelefoon." Weekers noemt de situatie 'vervelend'. "Ik snap dat de situatie tot ongemak kan leiden en dat mensen dan telefonisch vragen gaan stellen, maar het beste wat ze kunnen doen is de brief die ze ontvangen hebben goed lezen en doen wat er van hen wordt gevraagd. Dan duurt het nog even voor het geld op hun rekening staat."

De Belastingdienst heeft het op het moment extreem druk. Deze maand zijn al 180 duizend telefoontjes binnengekomen van verontruste mensen die al twee maanden geen toeslagen hebben ontvangen. In een 'normale' maand voert de dienst zo´n 71 duizend telefoongesprekken.

D66, CDA en GroenLinks willen opheldering van Weekers over de achterstanden bij het uitbetalen van de toeslagen en de problemen bij de Belastingtelefoon. Weekers moet het probleem zo snel mogelijk oplossen, vinden de partijen. GroenLinks wil een debat met Weekers en het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld.