'Studentenstop voor opleidingen verpleegkunde'

Vijftien van de zeventien hbo-opleidingen verpleegkunde hebben een studentenstop ingesteld vanwege de grote toestroom aan studenten. Door de grote populariteit van de studie en de bezuinigingen in de zorg dreigt een tekort aan stageplaatsen, schrijft Trouw vrijdag.

Verpleegkunde is dit studiejaar met ruim vijfduizend inschrijvingen de populairste opleiding. Dat is zo'n 29 procent meer dan een jaar eerder. De vijftien opleidingen gaan voor komend collegejaar een numerus fixus instellen waardoor er in totaal enkele tientallen studenten minder worden aangenomen.

Caroline van Mierlo, voorzitter van het Landelijk Opleidingsoverleg Verpleegkunde, reageert in de krant verdeeld op de enorme aanwas. Vanwege de krimp in veel zorginstellingen voorziet ze een probleem bij het regelen van de stages. Tegelijkertijd is ze blij, omdat volgens haar op de lange termijn een tekort aan personeel in de zorg dreigt.

Van Mierlo vermoedt dat er meer studenten voor verpleegkunde kiezen vanwege de crisis. "Nu het minder gaat, is de gedachte waarschijnlijk dat er in de zorg altijd wel werk te vinden is."