Skiongeluk buiten piste kan duur uitpakken

Skiërs en snowboarders die buiten de piste een ongeval krijgen, krijgen de kosten in de meeste gevallen niet vergoed. Offpisteskiën valt vaak buiten de dekking, laat het Verbond van Verzekeraars zondagavond weten in KRO Brandpunt. Sommige verzekeraars vergoeden alleen als een plaatselijke gids of skileraar aanwezig is.

De kosten van een ongeluk buiten de piste kunnen flink oplopen. "Een traumahelikopter kost al gauw drieduizend euro en een gipsvlucht duizend tot vijfduizend euro", zegt de Consumentenbond in het televisieprogramma.

Het offpisteskiën is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, maar de gemiddelde wintersporter is zich echter nauwelijks bewust van de gevaren. "Nederlanders willen hun eigen skiniveau nog wel eens overschatten", zegt Bert Romani, commercieel directeur van de Nederlandse Ski Vereniging.

Wintersporters kunnen bedolven raken onder een lawine, maar ook botsen op een rots of steen, zoals Michael Schumacher overkwam. "Voorbij het skipaaltje begint een totaal ander spelletje", waarschuwt Romani. "Zodra je off piste gaat, zou iedere wintersporter een lawinepieper, sonde en schep bij zich moeten dragen."

In de Alpen zijn dit wintersportseizoen bij offpisteskiën inmiddels 22 doden gevallen door lawines, weet Brandpunt. In twaalf gevallen gebeurde dat in Zwitserland, terwijl lawines in dat land vorig jaar rond deze tijd vier slachtoffers fataal waren geworden.