[video] Molukkers herdenken treinkaping

Nabestaanden herdenken zaterdag de Molukse kapers en gegijzelden die omkwamen bij de treinkaping bij De Punt. Dat doen zij onder meer bij de locatie waar de trein in 1977 twintig dagen stilstond.

De Molukkers die de herdenking organiseren, hebben ook nabestaanden van gegijzelden uitgenodigd. Er worden zo'n veertig mensen verwacht. Een woordvoerder van de Molukkers, Emud Saija, verklaarde eerder deze week tegenover RTV Drenthe dat de herdenking met name een statement is en tegelijk een oproep aan de politiek en toenmalig minister van Justitie Dries van Agt (CDA).

De Molukkers willen opheldering over wat voor opdracht was gegeven aan de militairen die de gijzeling beëindigden. De regering heeft altijd verklaard dat de kapers niet met opzet zijn gedood. De Volkskrant concludeerde in november uit een geheim gebleven nota dat is geschoten om te doden. De zes omgekomen kapers werden in totaal door 144 kogels getroffen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde hierop een onderzoek aan. Dat moet alsnog duidelijk maken met welk doel de militairen de trein bestormden.

De trein die op weg was van Assen naar Groningen werd op 23 mei 1977 bij De Punt in Drenthe gekaapt. De hoofdconducteur, de machinist en veertig reizigers mochten de trein verlaten, maar 54 mensen moesten blijven. Op hetzelfde moment werden 105 leerlingen en vijf leraren in een school in Bovensmilde gegijzeld.

Na drie weken besloot de regering tot een bevrijdingsactie bij De Punt. Met luidruchtig overvliegende straaljagers werden de kapers afgeleid, zodat mariniers ongezien de trein konden bestormen. Bij de schietpartij die volgde, kwamen zes kapers en twee gijzelaars om. De gijzelnemers in de school gaven zich over.


Molukse herdenking bij De Punt (RTV Drenthe)