Mogelijk prijskaartje aan galopperen in natuur

Ruiters die hun paard willen laten draven in de natuur moeten daar in de toekomst mogelijk voor gaan betalen. Staatsbosbeheer en paardensportbond KNHS laten de voordelen van een buitenrijpas voor paardensporters onderzoeken.

Het onderhoud van ruiterpaden is niet meer gedekt vanwege gewijzigde overheidsfinanciering. Staatsbosbeheer is op zoek naar een oplossing, zoals een buitenrijpas 'die aansluit bij de wensen en behoeften van ruiters'.

De resultaten van het onderzoek dat door onderzoeksbureau Motivaction wordt uitgevoerd worden in april verwacht. Alle leden van de KNHS krijgen voor begin februari een uitnodiging om hun mening te geven. Ook wordt geprobeerd ruiters te bereiken die niet bij de bond zijn aangesloten. Beide organisaties stellen veel waarde te hechten aan het behoud van paardrijden in de natuur.

In sommige natuurgebieden geldt al een tarief voor ruiters. De buitenrijpas moet ervoor zorgen dat paardensporters in heel Nederland op goed onderhouden ruiter- en menpaden terechtkunnen. Daarmee zijn allerlei kosten gemoeid. Zo moeten niet alleen de paden worden onderhouden, maar ook de parkeerplekken voor trailers en bruggen die geschikt zijn voor paarden.