EU steunt projecten van Nederlandse wetenschappers

De Europese Unie gaat 27 Nederlandse wetenschappers helpen om hun onderzoeksprojecten te financieren. Ze krijgen daarvoor een totaalbedrag van 54 miljoen euro, zo liet de Europese Onderzoeksraad (ERC) dinsdag weten.

Onder de Nederlandse laureaten is dr. Jan Broersen van de Universiteit van Utrecht, die 1,9 miljoen euro ontvangt om te kijken naar een theoretisch model waarmee intelligente systemen - zoals zelf rijdende auto's of computerprogramma's voor beurstransacties - ook risico's en gevolgen kunnen inschatten. Antiterrorisme-expert Beatrice de Graaf (Universiteit Leiden) krijgt steun voor haar onderzoek naar veiligheid in het Europa van de negentiende eeuw.

Met de subsidies wil de Europese Onderzoeksraad, een agentschap van de EU dat wetenschappelijke studies ondersteunt, wetenschappers helpen die halverwege hun carrière soms moeilijk aan geld voor hun projecten komen. De raad stelt dit jaar in totaal 575 miljoen euro beschikbaar voor 312 projecten in 21 landen, waaronder ook landen buiten de EU zoals Turkije en Israël.