Mansveld wil einde weigering geleidehond in taxi's

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) overweegt taxichauffeurs te verplichten om blindengeleidehonden mee te nemen. Zij hebben nog een halfjaar om zelf orde op zaken te stellen, blijkt maandag uit een brief van Mansveld aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de maatregel zijn berichten dat taxichauffeurs in de grote steden blinde reizigers en hun geleidehond weigeren. Volgens de PVV, die de kwestie eerder in de Tweede Kamer aankaartte, is het islamitische geloof van de taxichauffeurs reden van de weigering.

Uit een zogeheten quick scan die Mansveld heeft laten uitvoeren, blijkt dat het om ongeveer tien klachten per jaar gaat. Daarnaast geven reizigers niet altijd een klacht door, omdat zij niet konden zien welke chauffeur hen heeft geweigerd. "Al met al is de indruk dat het om enkele tientallen weigeringen per jaar gaat", schrijft de bewindsvrouw.

Mansveld noemde het weigeren van blindengeleidehonden eerder onfatsoenlijk en vindt dat het probleem op korte termijn moet worden opgelost. Zij is daarover in gesprek met gemeenten. Die hebben vergaande bevoegdheden om aanvullende eisen aan het taxivervoer te stellen.

Daarnaast gelden sinds 1 januari strengere voorwaarden bij de brancheorganisatie KNV Taxi. Taxichauffeurs moeten nu 'onder alle omstandigheden' hulphonden meenemen. Als chauffeurs allergisch zijn voor honden, moeten ze binnen een kwartier voor vervangend vervoer zorgen.

Mochten deze maatregelen niet het gewenste effect hebben, dan voert Mansveld in de zomer een landelijke vervoerplicht voor hulphonden in.