Van Praag leest PSV-directeur de les

KNVB-voorzitter Michael van Praag heeft in een open brief PSV-directeur Tiny Sanders van repliek gediend. De bondspreses reageert met de brief, die hij aan Voetbal International en De Telegraaf stuurde, op kritiek die Sanders vorige week uitte op de aanstelling van Ajax-directeur Edwin van der Sar als bestuurder van belangenvereniging European Club Association (ECA).

Sanders zei vorige week dat hij vindt dat Van der Sar als bestuurder te onervaren is. Ook liet hij weten het onbegrijpelijk te vinden dat er weer een Ajax-man wordt verkozen. PSV had Peter Fossen voorgedragen voor de plek in het bestuur, die dan na twee jaar plaats zou maken voor Van der Sar.

Van Praag zegt eerder door Sanders gevraagd te zijn om te bemiddelen in de impasse rond de opvolger van AZ'er Maarten Fontein. Een rondgang langs de Nederlandse clubs die lid zijn van de ECA leerde hem echter dat zij verwachten dat Van der Sar meer deuren zou kunnen openen. De oud-doelman werd vervolgens met ruime meerderheid van stemmen in het bestuur van de ECA gekozen.

Van Praag verwijt het Sanders ook dat hij eraan voorbijgaat dat Fossen alsnog invloed in Europa uit kan oefenen. In het UEFA-orgaan Club Competitions Committee, waar Van Praag voorzitter van is, kwam een vacature vrij. De ECA stelde voor dat Fossen daar zitting in nam, maar de baan bleek voorbehouden te zijn aan een Oost-Europese club. Op aandringen van Van Praag werd echter ook Fossen toegevoegd aan de commissie die adviseert over de Champions League, Europa League en de Youth League.

Van Praag verwijt Sanders dan ook dat die zich ten onrechte een Calimero-mentaliteit aanmeet. Ook stelt hij dat de kritiek dat hij een Ajax-man in zijn integriteit aantast als bondsbestuurder.