Nederlandse videodienst Ximon moet stoppen

Het doek is gevallen voor de Nederlandse videodienst Ximon. Vanwege geldgebrek ziet de dienst zich genoodzaakt om eind deze maand te stoppen, zo maakte de Nederlandse Netflix-concurrent vrijdag bekend. De videodienst bood vooral oude Nederlandse films en series en internationale arthousefilms aan.

De markt voor 'video on demand' groeide niet snel genoeg in Nederland, schrijft de dienst in een verklaring. Ximon slaagde er niet in een investeerder of partner te vinden. "Tot voor kort was er zicht op een afspraak met een dergelijke partij. Deze week bleek echter definitief dat er geen extra financiering voor Ximon komt."

Ximon behoorde in Nederland samen met Netflix en Videoland tot de enige aanbieders van abonnementen op onbeperkt online kijken naar films en series. De dienst rekende daarvoor tien euro per maand. Gebruikers konden ook per film of programma betalen. Ximon was beschikbaar via computers, tablets, smart-tv's en de PlayStation 3 en 4 van Sony.

Ximon startte in april 2011 en heeft inmiddels 143.000 geregistreerde gebruikers. In totaal waren 4300 titels beschikbaar. De videodienst was een initiatief van Filmproducenten Nederland, de belangenvereniging van filmproducenten, het EYE Film Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.