Meer tijd voor overgang naar IBAN

Betalingen die worden gedaan zonder dat een IBAN-rekeningnummer is ingevuld, komen ook na 1 februari nog aan. Eurocommissaris Michael Barnier van interne markt heeft donderdag voorgesteld de maatregel zes maanden uit te stellen.

In principe moeten alle betalingen per 1 februari worden gedaan met het langere IBAN-rekeningnummer, waarmee in heel de Europese Unie kan worden betaald. Die deadline blijft in het voorstel van Barnier staan, maar een 'overgangstermijn' geeft banken nog wel de mogelijkheid om zes maanden lang betalingen te accepteren met een oud rekeningnummer.

Volgens Barnier zijn nog niet genoeg bedrijven over om een soepele overgang per 1 februari mogelijk te maken. "Het spijt mij dat ik dit moet doen, maar het is een voorzorgsmaatregel om de mogelijke risico's van verstoring tegen te gaan, in het bijzonder voor betalingen aan consumenten en het mkb." De commissaris waarschuwt dat lidstaten hun inspanningen nu moeten opvoeren om de overgang alsnog te bewerkstelligen. "De overgangsperiode zal niet worden verlengd na 1 augustus."

De Nederlandsche Bank, die de invoering van IBAN begeleidt, zegt in een reactie nog steeds te streven naar een volledige overgang per 1 februari. In Nederland is volgens de centrale bank de migratie al vergevorderd, in tegenstelling tot in andere landen. "Naar schatting werden in december reeds tachtig procent van de overschrijvingen en meer dan vijftig procent van de incasso's conform de [..] standaarden uitgevoerd."

Vorige maand liet DNB dat tussen de twintig- en zestigduizend bedrijven, vooral uit het mkb, niet op tijd over zijn naar het nieuwe systeem. Dat is een klein deel van de Nederlandse bedrijven. DNB zei toen ook al dat in onder meer Frankrijk en Duitsland grotere problemen werden verwacht.