Verzengende hitte in Australië

Waar Noord-Amerika deze dagen te maken heeft met recordtemperaturen onder nul, geldt voor de zuidelijke hemisfeer het tegenovergestelde. Australië kan afgelopen jaar als het warmste jaar ooit in de boeken noteren.

In het noordwesten van Australië werden donderdag temperaturen tot bijna 50 graden gemeten. Het hitterecord stamt uit 1960, toen steeg het kwik in de plaats Oodnadatta tot 50,7 graden.

De 60-jarige Gian Tate, uit de Outback, brengt het grootste deel van de dag door in een klein zwembadje bij haar huis in de regio Pilbara, een afgelegen gebied zonder elektriciteit. De thermometer wees woensdag 50 graden aan, zei ze. "We moeten er maar mee leven, er is niets wat je kunt doen."

De late komst van de moesson in het noorden van Australië, die een verkoelend effect moet hebben, draagt bij aan de zinderende hitte, zegt Karly Braganza, werkzaam voor het Meteorologisch Instituut. Opwarming van de aarde speelt ook een rol, stelt hij. Tot nu toe is de hittegolf, die met kerst begon, niet zo heftig als die van vorig jaar, maar hij duurt waarschijnlijk voort en beweegt zich richting de deelstaat Zuid-Australië.

Sinds 27 december zijn op 34 plaatsen in Australië warmterecords verbroken. In de Verenigde Staten werden daarentegen kouderecords genoteerd. In de stad Atlanta daalde de temperatuur tot 14 graden onder nul en op het vliegveld van Washington tot min 17 graden.

De hitte in Australië heeft onder wilde dieren inmiddels voor slachtoffers gezorgd. De afgelopen tijd zijn in de buurt van de stad Winton 'grote aantallen' papegaaien, kangoeroes en emoes dood aangetroffen, zei Tom Upton van de lokale autoriteiten. "Dat heeft zowel te maken met de aanhoudende droogte als met de hittegolf." In het zuidoosten van de staat zijn daarnaast al zeker vijftigduizend vleermuizen door de hoge temperaturen omgekomen.