Griekenland is voorzitter EU

Griekenland heeft woensdag officieel het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie overgenomen. De Griekse premier Antonis Samaras en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso toonden zich in Athene optimistisch over de huidige staat van Griekenland. Beiden benadrukten hoeveel Athene de afgelopen jaren heeft gedaan om de Griekse economie te hervormen.

Samaras zei dat Griekenland 'grote offers' heeft gebracht en de crisis nu achter zich laat. Athene is sinds 2010 afhankelijk van leningen van andere Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil voor de noodleningen heeft Griekenland keihard moeten bezuinigen.

Voor Barroso is Griekenland het bewijs dat financiële reddingsplannen wel degelijk werken. Hij riep de Grieken op door te pakken met de hervormingen.

Voor woensdagavond staat nog een ceremonie gepland ter ere van het Griekse voorzitterschap. Diverse Eurocommissarissen zullen van de partij zijn. Er worden extra agenten ingezet en er is een demonstratieverbod afgekondigd. In bepaalde wijken is de oproerpolitie ingezet en boven de stad cirkelt een helikopter. De metrohalte bij het Concertgebouw in Athene, waar de ceremonie plaatsheeft, is dicht.

Een linkse groep heeft al gezegd zich niets aan te trekken van het demonstratieverbod. De groep heeft opgeroepen tot een betoging in het hart van de stad.