'Eet- en sportboeken blijven scoren in 2014'

Boeken over voeding, diëten en sport blijven het dit jaar goed doen, voorspellen kenners. "Vooral boeken over gezond eten waren vorig jaar populair en die trend zal nog wel even voortduren", zegt Bol.com-topman Michel Schaeffer. "Voedingsboeken worden ook dit jaar weer groot", beaamt literair agent Paul Sebes. Ook sportboeken blijven veelgelezen.

"Vroeger waren dieetboeken alleen populair in januari voor de goede voornemens en in april voor het bikinimoment", vertelt Sebes. "Nu komen ze het hele jaar door." Niet alleen dieetboeken zijn niet aan te slepen. "Boeken als De Voedselzandloper en Rudolph's Bakery zijn erg populair", aldus Schaeffer.

Sportboeken waren vorig jaar geliefd met bestsellers als Ventoux van Bert Wagendorp, Geen Gezeik van oud-voetballer Jan Boskamp en Vechtlust van oud-voetballer Fernando Ricksen. "Dat zal dit jaar een trend blijven", voorspelt ook Henk Pröpper, directeur van uitgeverij De Bezige Bij. "Zeker met het WK voetbal en de Olympische Winterspelen in het verschiet."

Daarnaast blijft de interesse in herontdekte boeken en klassiekers volgens Pröpper groot. Een opvallende bestseller was de heruitgave van het boek Stoner, dat de Amerikaanse John Williams in 1965 schreef. "Dat is een internationale trend die ook in Nederland zal doorklinken." De Bezige Bij brengt dit jaar boeken over de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht. "Die worden in navolging van België en de Angelsaksische landen ook in Nederland steeds meer gelezen."

Dankzij het boekenweekgeschenk wordt 2014 wellicht het jaar van Tommy Wieringa. "Dat wordt heel groot", denkt Sebes. "Ik heb een deel mogen lezen", vertelt CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer over het boekenweekgeschenk Een Mooie Jonge Vrouw. "Het ziet er veelbelovend uit." Wieringa won vorig jaar de Libris Literatuurprijs met zijn boek Dit Zijn de Namen.

"Het was een turbulent jaar", blikt Van Nispen tot Sevenaer terug op 2013. "Het is het vijfde jaar op rij waarin de consument de hand op de knip heeft gehouden, daar heeft ook het boekenvak veel last van gehad." Verschillende uitgeverijen en boekhandelaren moesten vorig jaar reorganiseren of werden zelfs opgedoekt.

Het afgelopen jaar heeft natuurlijk tevens een aantal bestsellers voortgebracht. Zo scoorde actrice Isa Hoes met haar boek Toen Ik Je Zag over Antonie Kamerling. Haar uitgeverij Artemis maakte woensdag bekend meer dan honderdduizend exemplaren te hebben verkocht.

Andere hits die naar verwachting hoog in de Top 100 van best verkochte boeken staan zijn Inferno van Dan Brown, Het Puttertje van Donna Tart en Debet van Saskia Noort. De stichting CPNB maakt de volledige lijst donderdag bekend.