China zet territoriale claim kracht bij

China gaat zijn politieaanwezigheid in de betwiste Zuid-Chinese Zee vergroten en buitenlandse vissers dwingen toestemming van Beijing te vragen om in het grootste deel van de uitgestrekte, strategische wateren te mogen vissen. Het maakt deel uit van een grote campagne die China heeft gelanceerd om zijn territoriale claims kracht bij te zetten.

De stap volgt op die van eind november toen de Chinese regering afkondigde dat vliegtuigen die door de zone boven de Oost-Chinese Zee vliegen zich voortaan moeten bekendmaken en instructies van Chinese verkeersleiders moeten opvolgen. Over die wateren is China in een bittere twist met Japan verwikkeld.

Het gaat in totaal om twee miljoen vierkante kilometer van de Zuid-Chinese Zee. Dat gebied omvat ook eilandengroepen die onder meer door Vietnam en de Filipijnen worden geclaimd en in sommige gevallen zijn bezet door hun militairen. De eilanden liggen langs de drukste handelswaterwegen van de wereld en hebben rijke visgronden en mogelijk grote olie- en gasvoorraden.