'Antisemitische' cabaretier vecht optreedverbod aan

De omstreden Franse cabaretier Dieudonné M'bala M'bala vecht het verbod aan dat de theatermaker kreeg om optreden in Nantes. Dat zegt zijn advocaat Jacques Verdier tegen de Franse persdienst AFP. De zitting staat gepland voor donderdagochtend. Zijn show werd in diverse Franse steden verboden vanwege het antisemitische gehalte.

De advocaat van de komiek heeft dinsdagavond beroep aangetekend tegen het verbod van de show in Nantes. "Als ik win wordt het verbod opgeschort en gaat de show door", aldus de advocaat. M'bala M'bala mag ook niet optreden in Bordeaux, Tours en Orleans. In Nantes kochten meer dan 5200 mensen een kaartje voor het optreden.

M'bala M'bala zou zijn theatertour donderdag in Nantes aftrappen, maar de ene stad na de andere verbiedt het optreden. De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls heeft bestuurders maandag carte blanche gegeven om de show te verbieden als het een gevaar voor de openbare orde zou vormen.

De 47-jarige cabaretier is al jaren omstreden. Hij werd eerder veroordeeld wegens antisemitisme. Onlangs werd hij zwaar bekritiseerd toen hij een opmerking maakte over de Franse joodse radiojournalist Robert Cohen. "Als ik hem hoor praten denk ik: Patrick Cohen. Hmm. De gaskamers. Zonde..."

M'bala M'bala wordt ook gehekeld om de introductie van de 'quennelle', een handgebaar dat lijkt te zijn geïnspireerd op de Hitlergroet. Bij de quenelle wordt een arm en hand richting de grond gestrekt, waarbij de andere arm de schouder grijpt. Voetballer Nicolas Anelka bracht vorige maand een quenelle, waarna de discussie rond het gebaar losbarstte.