'Ruim miljard Android-toestellen verkocht in 2014'

Het besturingssysteem Android passeert dit jaar de koop van een miljard apparaten per jaar. Er worden naar verwachting 1,1 miljard apparaten met het Android-systeem verkocht, meldt onderzoeksbureau Gartner dinsdag. Daarmee groeit Android met 26 procent ten opzichte van vorig jaar. Alleen de verkoop van Apple-apparaten groeit naar verwachting sneller: met 28 procent naar 344 miljoen.

Google profiteert maar ten dele van het succes van Android, waarschuwt Gartner in een rapport. Een flink deel van de groei vindt plaats in China, waar veel Android-toestellen zonder de applicaties en diensten van Google worden verkocht. Ook Amazons populaire tablets werken met een eigen Android-versie.

Om Google voldoende te laten groeien moeten inwoners in opkomende markten de komende jaren vaker kiezen voor mid-range toestellen in plaats van voor low-end apparaten, aldus Gartner. In 2017 komt driekwart van de Android-verkoop uit die opkomende markten.

Windows-apparaten worden volgens Gartner 360 miljoen keer verkocht, goed voor een groei van tien procent. De markt voor high-end smartphones bereikt volgens het bureau een verzadigingspunt. Het aantal verscheepte tablets stijgt nog met 53 procent, terwijl de pc-verkoop afneemt.