'Supervulkaan roeit hele mensheid uit'

Neem je vrouw nog maar snel even snoeihard achterlangs, want binnenkort gaan we er allemaal aan. Wetenschappers hebben namelijk een supervulkaan ontdekt die de complete mensheid zal uitroeien. En deze kan elk moment uitbarsten.

De supervulkaan is een 90 kilometer brede caldera in Yellowstone National Park. Onderzoekers hebben een rots geanalyseerd en zijn tot de schokkende conclusie gekomen dat de vulkaan elk moment kan uitbarsten, volgens schattingen van wetenschappers zelfs binnen tien jaar. En de eruptie zal plotseling plaatsvinden, zonder enige waarschuwing.

Een dergelijke uitbarsting heeft de kracht om de totale wereld in een klap weg te vagen. Dergelijke erupties waren in het verleden al verantwoordelijk voor dramatische klimaatveranderingen. De laatste uitbarsting van deze omvang, die zo'n zeventigduizend jaar geleden plaatshad, veroorzaakte een vulkanische winter. De aswolk hield het zonlicht maar liefst acht jaar tegen.

Voorheen werd gedacht dat een dergelijke eruptie zou worden voorafgegaan door een aardbeving. Wetenschappers hebben nu echter ontdekt dat dat bij deze vulkaan niet het geval zal zijn. Dus mocht deze supervulkaan uitbarsten, dan leggen wij zeer snel het loodje.

De laatste keer dat een supervulkaan in Yellowstone uitbarstte, was ruim 200.000 jaar geleden. Hierna volgde een zeer lange periode van global cooling, oftewel een zeer lange, koude periode. Als de nieuw ontdekte vulkaan tot uitbarsting komt, zal de temperatuur op Aarde minimaal tien jaar met 10 graden Celsius dalen. De bikini's kunnen dan mooi een poosje de kast in, en we kunnen dan zelfs in de zomer een Elfstedentocht rijden.