Israëlische ambassade hekelt Vitesse

De Israëlische ambassade in Den Haag laakt de handelswijze van Vitesse in de kwestie rond Dan Mori, die vanwege zijn Israëlische nationaliteit niet welkom is in de Verenigde Arabische Emiraten."Dusdanige discriminatie in de sport is toch triest, terwijl juist sport boven politiek moet staan, nog afgezien van het buitenspel zetten van een van de spelers."

De Arnhemse club besloot zonder Mori af te reizen naar de Verenigde Arabische Emiraten. Tijdens het trainingskamp worden oefenduels tegen VfL Wolfsburg en Hamburger SV gespeeld. De verdediger uit Israël moet zich bij de beloften zien klaar te stomen voor de tweede seizoenshelft in de Eredivisie.

"De Nederlandse club heeft eraan bijgedragen een speler uit te sluiten op grond van zijn nationaliteit", schrijft de ambassade maandag in een verklaring. "Het is erg jammer dat de voetbalclub uit Arnhem heeft gehandeld in strijd met de basisprincipes van de internationale sport, zoals non-discriminatie, moraliteit en sportmanschap."

Voor Vitesse was het schrappen van de trip geen optie, omdat dat de voorbereiding op de tweede seizoenshelft zou verstoren. Ook vanwege de afspraken met de Duitse clubs is besloten af te reizen naar Abu Dhabi. Diverse Nederlandse politici hebben zich kritisch uitgelaten over dat besluit.