FOK!toen: Metroid

In januari 1988 verscheen Metroid voor de allereerste Nintendo-spelcomputer in Europa. In Metroid spelen we Samus Aran, een vrouwelijke premiejager in space. Voordat ze premiejager werd werkte ze bij de Galactic Federation een overheidsorganisatie die moet zorgen voor een veilig universum.

In Metroid ga je op zoek naar de Metroid-parasiet die door de Space Pirates is gestolen. De Space Pirates willen de Metroid inzetten als biologisch wapen en Samus moet daar een stokje voor steken. Om de basis van de Space Pirates te vernietigen moet Samus Mother Brain uitschakelen zodat de verdediging van de basis valt en de Galactic Federation kan binnenvallen.

De game is een 2D sidescroller waarin niet alleen rennen, springen en schieten centraal staat maar ook de steeds grotere spelwereld. Je start met slechts een zwak wapen en naarmate de game vordert worden de wapens steeds krachtiger. Met de krachtigere wapens kun je weer nieuwe gebieden betreden.

 

Deze opzet wordt tegenwoordig ook voor Castlevania-games gebruikt en het genre dat eenzelfde opbouw kent wordt daarom 'Metroidvania' genoemd. Voorbeelden van dergelijke games zijn Cave Story en Shadow Complex. Metroid voor de NES werd goed ontvangen en ging in totaal 2,73 miljoen keer over de toonbank wereldwijd. Tegenwoordig worden games uit de serie vaak genoemd in Top 10/100-lijsten als het aankomt op Nintendo-games.

Na het succes van de eerste Metroid verschenen er natuurlijk een behoorlijk aantal vervolgdelen. Metroid II kwam uit op de originele Game Boy terwijl Super Metroid verscheen voor de 16-bits spelcomputer Super Nintendo. Hierna werd het een aantal jaren stil. Nintendo kwam pas ten tijde van de GameCube en GameBoy Advance terug met Metroid. Voor GBA verschenen Metroid Zero Mission (een remake van het origineel) en Metroid Fusion. Voor GameCube verscheen Metroid Prime. 

Metroid Prime kende nog steeds de Metroidvania-opzet waarin de spelwereld langzaam steeds groter werd door meer gebieden toegankelijk te maken, maar nu speelde je vanuit een first person view. In totaal verschenen er drie Metroid Prime-games waarvan het derde deel voor Wii uitkwam.

 

Op Wii keerde Metroid overigens ook terug als 2D-game in de vorm van Metroid Other M. Nintendo maakte deze game in samenwerking met Team Ninja, bekend van Ninja Gaiden. De game was een stuk sneller en actievoller. Helaas werd het verhaal dramatisch gepresenteerd en waren fans van de serie behoorlijk teleurgesteld.

Sindsdien is het stil rondom Metroid. Een tijd terug waren er nog geruchten die Metroid Dread noemden als volgende game, maar daar hebben we niets meer over gehoord. Metroid heeft daarmee dezelfde status als F-Zero, Star Fox en Wave Race; populaire franchises die Nintendo lijkt te zijn vergeten...