'Toezicht kerncentrale moet onafhankelijker'

De eigenaar van de kernreactor in Borssele is te nauw betrokken bij het onderzoek naar de veiligheid van de reactor. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) moet dit strakker scheiden, vindt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Een onafhankelijke partij moet volgens haar onderzoeken of de kerncentrale in Borssele veilig is. EPZ, de eigenaar van de kerncentrale, kon niet direct reageren.

GroenLinks heeft het plan van aanpak van het bedrijf voor de inspectie van het reactorvat in handen gekregen en stelt vrijdag allerminst gerustgesteld te zijn. De partij heeft naar eigen zeggen bijzonder veel moeite moeten doen om het plan van aanpak in handen te krijgen. EPZ zou al het mogelijke hebben gedaan om dit tegen te houden.

Over de veiligheid van het reactorvat bestaan zorgen sinds vorig jaar haarscheurtjes in reactorvaten in België werden ontdekt. Die zijn net als het reactorvat in Borssele gemaakt door de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Wel zou in Borssele een andere staalsoort zijn gebruikt.

Provinciale Staten van Zeeland vroegen eind mei om voor de zekerheid toch een honderdprocentscontrole uit te voeren naar de aanwezigheid van haarscheurtjes. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) ging niet op dat verzoek in omdat volgens hem al een controle stond gepland bij de eerstvolgende onderhoudsstop.

GroenLinks wilde weten wat voor inspectie stond gepland en vroeg het plan van aanpak op. EPZ zou toen hebben geweigerd. Het bedrijf zou hebben beweerd dat een onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport zich daartegen verzette vanwege een procedure die Greenpeace tegen de kerncentrale en de inspectie had aangespannen. Dat blijkt volgens GroenLinks 'bezijden de waarheid' en daarmee zou de betrouwbaarheid van EPZ in het geding komen.

Ook is de partij bezorgd over de verschillen in een conceptversie van het inspectieplan van het bedrijf en het uiteindelijke plan. In de conceptversie worden sommige zaken stelliger beweerd dan in de uiteindelijke versie. Zo was het reactorvat eerst honderd procent vrij van afwijkingen. In de uiteindelijke versie is 'honderd procent' weggelaten, wat volgens de partij het vermoeden oproept dat het vat niet volledig vrij is van afwijkingen.

Het stoort de partij ook dat 'de slagers hun eigen vlees' mochten keuren. De gang van zaken doet volgens Kamerlid Liesbeth van Tongeren denken aan de gang van zaken bij het door incidenten geplaagde opslagbedrijf Odfjell. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat het 'meedenken' en 'onderhandelingstoezicht' aan de basis van die problemen lag. Bij de kerncentrale in Borssele zou precies hetzelfde risicovolle patroon bestaan.