Premier India wil plaatsmaken voor Rahul Gandhi

De Indiase premier Manmohan Singh wil als zijn Congrespartij de verkiezingen in mei wint na tien jaar plaatsmaken voor Rahul Gandhi, heeft hij vrijdag op een persconferentie gezegd. Volgens Singh heeft de 43-jarige telg uit de Nehru-Gandhi-dynastie 'uitstekende papieren'. Singh is zelf 81.

Door interne strubbelingen, corruptieschandalen en een onvermogen om economische en maatschappelijke problemen als armoede, infrastructuur en onderwijs aan te pakken scoort de Congrespartij laag in de peilingen. De hindoenationalistische Bharatiya Janata Partij onder leiding van Narendra Modi staat er beter voor.

Modi staat ook al elf jaar aan het roer in de westelijke deelstaat Gujarat, die in die periode economisch tot bloei is gekomen. Maar volgens Singh zou het voor India een ramp zijn als de hindoenationalist premier wordt.

Tegenstanders van Modi verwijten hem dat hij weinig gedaan heeft om een eind te maken aan onlusten tegen moslims in Gujarat, die in 2002 aan meer dan duizend mensen het leven kostten.

Singh, een technocraat, werd in 2004 door Sonia Gandhi, de weduwe van de vermoorde premier Rajiv Gandhi, naar voren geschoven om het eersteministerschap te vervullen. Hij werd echter algemeen gezien als een regent, die de stoel warm moest houden totdat Rahul Gandhi klaar zou zijn om het over te nemen.