Opstelten niet blij met verloop oud en nieuw

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is niet blij met het verloop van de jaarwisseling. De viering van oud en nieuw telde in totaal 8400 incidenten, een stijging van 23 procent ten opzichte van vorig jaar. De minister laat in een persverklaring weten zich zorgen te maken over geweld tegen hulpverleners.

Opstelten vindt het zorgwekkend dat ambulancepersoneel en brandweermannen steeds vaker de hulp inroepen van de politie. Het aantal hulpaanvragen lag 41 procent hoger dan vorig jaar. Op meerdere plaatsen konden brandweerlieden hun werk niet uitvoeren. Agenten zijn onder meer in Gouda, Schiedam en Rotterdam te hulp geschoten om hen te beschermen.

In totaal zijn 108 incidenten van geweld tegen politiemedewerkers gemeld. Dat noemt Opstelten onacceptabel.

De politie heeft in totaal 615 mensen bij het OM aangeleverd na aanhouding wegens een misdrijf dat verband hield met de jaarwisseling. Dat blijkt uit een rondgang van het ministerie bij alle parketten van het OM. De meeste arrestaties werden verricht voor geweld tegen personen, 135 individuen worden verdacht van geweld tegen personen met een publieke taak.

De politie laat weten tevreden te zijn over het verloop van oud en nieuw. "Ik kijk terug op een sfeervolle jaarwisseling", zegt korpschef Gerard Bouman in een persverklaring.

Submitter:  Bron: Novum