Longpatiënt nog lang de pineut door vuurwerk

Door het afsteken van vuurwerk is ook deze jaarwisseling smog ontstaan. Die bleef tot in de ochtend hangen, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit metingen. Vooral in de grote steden werden hoge concentraties fijnstof gemeten.

Fijnstof kan onder meer leiden tot verergering van luchtwegklachten, benauwdheid en hoesten. Vooral longpatiënten zijn hier gevoelig voor.

De hoogste concentratie fijnstof werd gemeten in Den Haag. Bij meetstation Den Haag-Amsterdamse Veerkade werd tot 09.00 uur een verhoogde concentratie van 85 microgram per kubieke meter gemeten. Vorig jaar lag de hoogste concentratie bij een meetstation in Nijmegen, waar toen 93 microgram werd gemeten.

Langdurige blootstelling aan fijnstof brengt grote gezondheidsrisico's met zich mee. Volgens Europese normen is 25 microgram het maximum, maar het Britse tijdschrift The Lancet concludeerde onlangs dat die norm nog altijd dodelijk is en dat er zelfs onder de vijftien microgram grote gezondheidsrisico's zijn.