We gaan weer meer belasting betalen

Huizenbezitters betalen volgend jaar meer belasting voor de waarde van hun huis. Het eigenwoningforfait stijgt in 2014 van 0,60 naar 0,70 procent, blijkt uit wijzigingen in de belastingheffing die het ministerie van Financiën heeft gepubliceerd. Huiseigenaren betalen enkele tientjes tot honderden euro's meer.

Voor volgend jaar wordt voor een huis met een WOZ-waarde tussen de 75 duizend en 1,04 miljoen euro een forfaitpercentage berekend van 0,70 procent. Het percentage moeten woningbezitters bij hun inkomen optellen en over dat bedrag belasting betalen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich kwaad om de aankondiging. "Dit soort belastingverhogingen herstelt het vertrouwen in Nederland nou niet", schrijft hij dinsdag in een blog op zijn site. Hij gaat minister voor Wonen Stef Blok (VVD) en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vragen stellen.

"Wat het extra vreemd maakt is dat minister Blok nog op 13 december aan de Eerste Kamer schreef dat hij er van uitging in zijn berekeningen dat het eigenwoningforfait gelijk zou blijven", aldus Omtzigt. "Toch had hij toen toch kunnen en moeten weten dat op basis van zeer ingewikkelde formules deze verhoging zou plaatsvinden."