Joden belagen 'anti-joodse' jood

Voor de mensen die het nog niet doorhadden: Palestijnen en Israëliërs mogen elkaar over het algemeen niet zo. Het is dan ook goed om te horen dat er mensen zijn die zich over al die animositeit heen zetten. Tenzij je een orthodoxe jood bent. Dan ga je zulke mensen flink lastigvallen.

Het overkomt Eli Tzavieli uit de Israëlische stad Safed. Deze 89-jarige Holocaustoverlevende had namelijk de euvele moed om kamers te verhuren aan drie Arabische Israëlieten, 'geweldige jochies' volgens Tzavieli, die in de stad studeren. Maar voor de orthodoxe hoofdrabbi van Safed maakt dat niets uit.

De hoofdrabbi, Shmuel Eliyahu, heeft de ongeveer veertigduizend stadsbewoners aangespoord een haatcampagne tegen Tzavieli te beginnen. Hij is bang dat Safed, dat voor sommige joden een heilige stad is, overgenomen zal worden door Arabieren. Zeventien andere religieuze leiders staan hem daarin bij.

Daarom begonnen inwoners Tzavieli lastig te vallen. Tzavieli heeft echter de werkkampen van Auschwitz overleefd en kan wel wat hebben. Om hem toch bang te krijgen, dreigden onbekenden om zijn huis in de fik te steken. Ook begon men een postercampagne waarin Tzavieli een verrader wordt genoemd.

Verschillende mensen hebben Tzavieli al oplossingen aangeboden voor de haatcampagne. Tzavieli zelf is erdoor aangedaan, maar hij blijft vastbesloten om zich niet te laten intimideren: "Ik wil geen heibel, maar als er een probleem is, zal ik dat onder ogen zien. Ik blijf er alles aan doen om het [de huurders] naar hun zin te maken."

Safed, een stad in het noorden van Israël, is het centrum van de joodse mystiek, oftewel Kabbalah. Daarom kent de stad veel (ultra-)orthodoxe inwoners. Het komt er geregeld tot een treffen tussen Joodse en Arabische Israëlieten. Onlangs nog belaagden Joden een studentenhuis voor Arabieren in de stad.