Voetballer onder vuur om 'antisemitisch gebaar'

Nicholas Anelka scoorde zaterdag twee goals voor West Bromwich Albion. Na afloop van de wedstrijd was hij in zijn thuisland Frankrijk het onderwerp van het gesprek, maar niet vanwege zijn prestaties. Hij zou tijdens het vieren van een goal een antisemitisch gebaar hebben gemaakt.

Na zijn eerste goal deed Anelka namelijk een zogenaamde quenelle, waarbij met de linkerhand naar de rechterschouder gewezen wordt, terwijl de rechterarm naar de grond gestrekt wordt. Het gebaar werd bedacht door activist en komiek Dieudonné M'Bala M'Bala, een goede vriend van Anelka.

Daar zit ook meteen het knelpunt. Volgens M'Bala M'Bala is de quenelle een antiestablishmentgebaar. Maar door de extreem antisemitische opvattingen van de komiek wordt het gebaar door sommigen ook opgevat als anti-joods en een 'omgekeerde Hitlergroet'.

Dat Anelka het gebaar maakte, was zo ophefmakend dat zelfs de Franse minister van Sport, Valérie Fourneyron, het nodig zag om er een opmerking over te maken: "Het gebaar van Anelka is een schokkende en smakeloze provocatie. Op het voetbalveld is er geen ruimte voor antisemitisme en oproepen tot haat."

Anelka stelt dat het gebaar een grapje was richting M'Bala M'Bala. Hij bezweert dat hij geen antisemiet of racist is, de quenelle is volgens hem slechts een 'anti-systeem'-gebaar. Hij vindt dat de beschuldigingen van antisemitisme overdreven worden: "Ik vraag de mensen daarom om zich niet te laten misleiden door de media."

De FA, die notoir streng optreedt tegen discriminatie op het voetbalveld, heeft aangekondigd een onderzoek te zullen beginnen naar het gebaar van Anelka.