'Meerderheid wil vuurwerkverbod voor particulieren'

Twee derde van de Nederlanders wil dat particulieren geen vuurwerk meer mogen afsteken. Dat blijkt uit een enquête van het tv-programma Eenvandaag onder ruim twintigduizend mensen.

De helft van de deelnemers aan het onderzoek wil dat alleen gemeentelijke vuurwerkshows nog worden toegestaan. Veertien procent vindt dat vuurwerk helemaal verboden moet worden en een derde vindt dat alles moet blijven zoals het is.

Voorstanders van een verbod op vuurwerk noemen vooral de hoge kosten die schade en letsel door vuurwerk met zich meebrengen. Ook worden lichamelijk letsel en angst bij dieren vaak genoemd als reden om vuurwerk te willen verbieden. Tegenstanders noemen een vuurwerkverbod betutteling. Ze vinden het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling een traditie.

Van de Nederlanders die vinden dat particulieren vuurwerk mogen afsteken, vindt 39 procent wel dat de afsteektijden beperkt moeten worden. Nu mag vuurwerk worden afgestoken van oudejaarsdag 10.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur. Vijftien procent vindt dat de afsteektijden juist verruimd moeten worden.